niedziela, 21 grudnia 2014

Hummus

Witam, witam. 

Dzisiaj bawimy się w kucharki i kucharzy. 
Daniem dnia będzie hummus, który zazwyczaj jadłam tylko w kupnych kanapkach z Green Nero, co okazało się inspiracją do tego, żebym zrobiła go sama! 
Mi wyszedł idealny!



Lista zakupów: 

Cieciorka
Soda oczyszczona
czosnek
Tahina - pasta sezamowa, więc jak ktoś nie może jej znaleźć myślę, że zwykły sezam też będzie ok
cytryna
sól, pieprz ewentualnie inne przyprawy np. kurkuma, papryka
woda 
olej dyniowy do smaku





Dzień przed przygotowaniem pasty cieciorkę zalać wodą z łyżeczką sody i wstawić na noc do lodówki. Na zdjęciu jest już cieciorka z rana kiedy wsiąknęła wodę, wcześniej było jej tylko półmiski.


Przekładamy cieciorkę do garnka, dodajemy łyżeczkę sody i gotujemy, aż będzie miękka.


Po ugotowaniu odcedzamy ją, dodajemy pastę tahini, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki soku z cytryny i przyprawy. 
Można zmienić proporcje składników w zależności od gustu, ja lubię bardzo czosnkowe, jak ktoś nie przepada za tym smakiem proponuje dać 1 ząbek czosnku :) 


Blendujemy wszystkie składniki kilka minut, aż powstanie gładka masa.


GOTOWE













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz