Masło orzechowe jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw. Często dodaje go do owsianki, owoców, ale też lubię naładować na łyżkę i jeść jak nutelle :) Wiadomo, domowe najlepsze ale czasami zdarza mi się kupować w sklepie i zawsze ubolewam, że jest dostępne tylko z dodatkiem szkodliwych, utwardzonych tłuszczy trans, oleju i soli.
Masło orzechowe jest tak proste, że lepiej zrobić sobie samemu w domu i móc się delektować jego wartościami odżywczymi. W związku z tym dzisiaj notka dla wszystkich miłośników spędzania czasu w kuchni, ale również koksów, którzy chodzą na siłownie i chcą jeść zdrowe, naturalne produkty :)
Masło orzechowe można wykonać na wiele kombinacji.
Ja zrobiłam dwa rodzaje: jedno w 100% naturalnie orzechowe, drugie z dodatkiem syropu daktylowego i kakao.
Rodzaj orzechów jest bez różnicy. Te kupne w większości są wykonane z orzechów ziemnych (arachidowych), nie bez powodu, są pyszne i najtańsze. Ja swoje masło chciałam wzbogacić o więcej wartości odżywczych dodając nerkowce oraz migdały i wyszło przepysznie!
Nerkowce mają bardzo dużo: potasu, fosforu, magnezu i białka(18%!) oraz pomagają chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Migdały zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, mają dużo witaminy B2, E, również białka (20%), potasu, fosforu, wapnia, obniżają cholesterol.
Masło orzechowe jest tak proste, że lepiej zrobić sobie samemu w domu i móc się delektować jego wartościami odżywczymi. W związku z tym dzisiaj notka dla wszystkich miłośników spędzania czasu w kuchni, ale również koksów, którzy chodzą na siłownie i chcą jeść zdrowe, naturalne produkty :)
Masło orzechowe można wykonać na wiele kombinacji.
Ja zrobiłam dwa rodzaje: jedno w 100% naturalnie orzechowe, drugie z dodatkiem syropu daktylowego i kakao.
Rodzaj orzechów jest bez różnicy. Te kupne w większości są wykonane z orzechów ziemnych (arachidowych), nie bez powodu, są pyszne i najtańsze. Ja swoje masło chciałam wzbogacić o więcej wartości odżywczych dodając nerkowce oraz migdały i wyszło przepysznie!
Nerkowce mają bardzo dużo: potasu, fosforu, magnezu i białka(18%!) oraz pomagają chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Migdały zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, mają dużo witaminy B2, E, również białka (20%), potasu, fosforu, wapnia, obniżają cholesterol.
To co? Zabieramy się do roboty.
Jedynie co potrzebujemy to:
- orzechy:
300 g ziemnych bez soli,
300 g. nerkowca,
150 g. migdałów
- syrop daktylowy lub miód
- kakao
- 2 lub 3 słoiki średniej wielkości
- maszyna do mielenia sera lub blender kielichowy
- syrop daktylowy lub miód
- kakao
- 2 lub 3 słoiki średniej wielkości
- maszyna do mielenia sera lub blender kielichowy
Mielimy ok. 25 minut, wrzucamy odłożone wcześniej dwie garście orzechów i znowu mielimy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz