niedziela, 13 września 2015

Domowe masło orzechowe

Masło orzechowe jest jednym z moich ulubionych dodatków do potraw. Często dodaje go do owsianki, owoców, ale też lubię naładować na łyżkę i jeść jak nutelle :) Wiadomo, domowe najlepsze ale czasami zdarza mi się kupować w sklepie i zawsze ubolewam, że jest dostępne tylko z dodatkiem szkodliwych, utwardzonych tłuszczy trans, oleju i soli.

Masło orzechowe jest tak proste, że lepiej zrobić sobie samemu w domu i móc się delektować jego wartościami odżywczymi. W związku z tym dzisiaj notka dla wszystkich miłośników spędzania czasu w kuchni, ale również koksów, którzy chodzą na siłownie i chcą jeść zdrowe, naturalne produkty :)



Masło orzechowe można wykonać na wiele kombinacji.

Ja zrobiłam dwa rodzaje: jedno w 100% naturalnie orzechowe, drugie z dodatkiem syropu daktylowego i kakao.
Rodzaj orzechów jest bez różnicy. Te kupne w większości są wykonane z orzechów ziemnych (arachidowych), nie bez powodu, są pyszne i najtańsze. Ja swoje masło chciałam wzbogacić o więcej wartości odżywczych dodając nerkowce oraz migdały i wyszło przepysznie!
Nerkowce mają bardzo dużo: potasu, fosforu, magnezu i białka(18%!) oraz pomagają chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2.
Migdały zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca, mają dużo witaminy B2, E, również białka (20%), potasu, fosforu, wapnia, obniżają cholesterol.

To co? Zabieramy się do roboty.

Jedynie co potrzebujemy to:


- orzechy: 300 g ziemnych bez soli, 300 g. nerkowca, 150 g. migdałów
- syrop daktylowy lub miód
- kakao 
- 2 lub 3 słoiki średniej wielkości
- maszyna do mielenia sera lub blender kielichowy


Orzechy wsypujemy do maszynki do mielenia sera lub blendera kielichowego odkładając dwie garście orzechów do wrzucenia na koniec.



Mielimy ok. 25 minut, wrzucamy odłożone wcześniej dwie garście orzechów i znowu mielimy.



Gdy uzyskamy gładką masę przekładamy część masła do słoika, a do reszty dolewamy syrop daktylowy lub miód i mielimy kilka minut. Przekładamy do słoika.





Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz