Dzisiaj moi drodzy mam dla was posta kulinarnego.
Spring rollsy z mięsem mielonym i warzywami.
Wszystko zaczęło się od tego, że kiedyś kupiłam papier ryżowy i długo nie wiedziałam co z nim zrobić, aż dzisiaj mi przyszło do głowy, żeby spróbować polską wersję rollsów i przyznam, że wyszło pysznie.
Składniki:
- 500 g. mięsa mielonego
- cebula
- papryka
- cukinia
- papier ryżowy
- pomidory w puszce
Mięso i cebulę smażymy na patelni, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i vegetą.
Kroimy paprykę, cukinie i dorzucamy do mięsa.
Po kilku minutach wlewamy pomidory z puszki i dusimy około 15 min.
Potem delikatnie przelewamy do miski sos, który się zrobił pod wpływem warzyw oraz pomidorów, a mięso odstawiamy na ogień.
Gdy farsz jest gotowy, kładziemy papier ryżowy na talerz i powoli zalewamy gorącą wodą tak, żeby przez kilka sekund cały się zanurzył. Następnie wylewamy wodę i wycieramy ręcznikiem papierowym talerz aby był suchy.
Gdy wszystko ususzymy kładziemy na papier ryżowy łyżkę, albo dwie farszu i zawijamy jak na załączonym obrazku.
Ważne żeby papier nie miał dziurek bo wyleci sos i wszystko się rozwali.
Na koniec polewamy sosem, który wcześniej odsączyliśmy z farszu i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz