niedziela, 21 lutego 2016

Spring rollsy po polsku


Dzisiaj moi drodzy mam dla was posta kulinarnego. 
Spring rollsy z mięsem mielonym i warzywami.
Wszystko zaczęło się od tego, że kiedyś kupiłam papier ryżowy i długo nie wiedziałam co z nim zrobić, aż dzisiaj mi przyszło do głowy, żeby spróbować polską wersję rollsów i przyznam, że wyszło pysznie.



Składniki:
- 500 g. mięsa mielonego 
- cebula
- papryka 
- cukinia 
- papier ryżowy 
- pomidory w puszce


Mięso i cebulę smażymy na patelni, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i vegetą.
Kroimy paprykę, cukinie i dorzucamy do mięsa. 



Po kilku minutach wlewamy pomidory z puszki i dusimy około 15 min. 
Potem delikatnie przelewamy do miski sos, który się zrobił pod wpływem warzyw oraz pomidorów, a mięso odstawiamy na ogień.


Gdy farsz jest gotowy, kładziemy papier ryżowy na talerz i powoli zalewamy gorącą wodą tak, żeby przez kilka sekund cały się zanurzył. Następnie wylewamy wodę i wycieramy ręcznikiem papierowym talerz aby był suchy. 

Gdy wszystko ususzymy kładziemy na papier ryżowy łyżkę, albo dwie farszu i zawijamy jak na załączonym obrazku. 
Ważne żeby papier nie miał dziurek bo wyleci sos i wszystko się rozwali.


Na koniec polewamy sosem, który wcześniej odsączyliśmy z farszu i gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz