czwartek, 24 marca 2016

Super smaczna tarta i babeczki z masą daktylowo-czekoladową

Dzisiaj dzielę się z wami swoim najlepszym jak dotąd przepisem w historii bloga! 
Tarta i babeczki z super słodką masą daktylowo-czekoladową. 
Idealnie spiszą się na Wielkanocnym stole, ale i w zwykły dzień kiedy najdzie cię ochota na słodkie.
Ciastka rozpływają się w ustach, a lekko kokosowy posmak masy idealnie komponuje się z czekoladą i daktylami. 


Jak macie ochotę możecie zrobić same babeczki albo sama tartę zmniejszając ilość składników. 
Ja mam dużą rodzinę, więc żeby dla każdego starczyło postanowiłam zrobić i jedno i drugie.  

No to zaczynamy! 



CIASTO
- 100 gram kaszy jaglanej
- 100 gram płatków jaglanych lub owsianych
- 80 gramów wiórków kokosowych
- 2 jajka


 







MASA
- tabliczka gorzkiej czekolady
- puszka mleczka kokosowego
- 300 gramów suszonych daktyli
- garść migdałów
- opcjonalnie łyżka ciemnego kakao










1. Zanim zaczniemy cokolwiek robić to: 
- daktyle i migały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę
- mleczko kokosowe wkładamy do lodówki

2. Kasze jaglaną gotujemy 20 minut na wodzie albo mleku roślinnym. Ściągamy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe i płatki. Czekamy aż ostygnie, dodajemy jajka i mieszamy.

Przekładamy do foremek i "przyklejamy" ciasto do formy, tak jak na załączonym obrazku.




3. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy 20 min.

Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od foremek to znaczy, że jest gotowe.


4. W czasie gdy ciasto stygnie, zabieramy się za masę. 
Przekładamy wszystkie składniki do wysokiego naczynia i bledujemy na gładką masę. 
Jedynie co musisz pamiętać, to żeby nie wlewać całego mleczka kokosowego, tylko przełożyć łyżką samą "śmietankę", wodę z puszki zostawiamy.


5. Gotową masę przekładamy do foremek.



Na koniec ciasto można posypać wiórkami kokosowymi i GOTOWE! 
Teraz tylko wkładamy do lodówki i czekamy kilka godzin, aż masa się lekko zmrozi. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz