Dzisiaj dzielę się z wami swoim najlepszym jak dotąd przepisem w historii bloga!
Tarta i babeczki z super słodką masą daktylowo-czekoladową.
Idealnie spiszą się na Wielkanocnym stole, ale i w zwykły dzień kiedy najdzie cię ochota na słodkie.
Ciastka rozpływają się w ustach, a lekko kokosowy posmak masy idealnie komponuje się z czekoladą i daktylami.
Ciastka rozpływają się w ustach, a lekko kokosowy posmak masy idealnie komponuje się z czekoladą i daktylami.
Jak macie ochotę możecie zrobić same babeczki albo sama tartę zmniejszając ilość składników.
Ja mam dużą rodzinę, więc żeby dla każdego starczyło postanowiłam zrobić i jedno i drugie.
No to zaczynamy!
CIASTO
- 100 gram kaszy jaglanej
- 100 gram płatków jaglanych lub owsianych
- 80 gramów wiórków kokosowych
- 2 jajka
MASA
- tabliczka gorzkiej czekolady
- puszka mleczka kokosowego
- 300 gramów suszonych daktyli
- garść migdałów
- opcjonalnie łyżka ciemnego kakao
1. Zanim zaczniemy cokolwiek robić to:
- daktyle i migały zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę
- mleczko kokosowe wkładamy do lodówki
2. Kasze jaglaną gotujemy 20 minut na wodzie albo
mleku roślinnym. Ściągamy z ognia, dodajemy wiórki kokosowe i płatki. Czekamy
aż ostygnie, dodajemy jajka i mieszamy.
Przekładamy do foremek i "przyklejamy" ciasto do formy, tak jak na załączonym obrazku.
3. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni i pieczemy 20 min.
Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ciasto będzie ładnie odchodziło od foremek to znaczy, że jest gotowe.
4. W czasie gdy ciasto stygnie, zabieramy się za masę.
Przekładamy wszystkie składniki do wysokiego naczynia i bledujemy na gładką masę.
Jedynie co musisz pamiętać, to żeby nie wlewać całego mleczka kokosowego, tylko przełożyć łyżką samą "śmietankę", wodę z puszki zostawiamy.
5. Gotową masę przekładamy do foremek.
Na koniec ciasto można posypać wiórkami kokosowymi i GOTOWE!
Teraz tylko wkładamy do lodówki i czekamy kilka godzin, aż masa się lekko zmrozi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz