sobota, 22 marca 2014

Zdrowe śniadanie

Dzisiaj na śniadanie zrobiłam sobie pastę z awokado.


Na stonie faktydlazdrowia.pl znalazłam fajny artykuł na temat awokado. Trochę go skróciłam, żeby się wygodniej czytało

Korzyści zdrowotne awokado
Mózg: Awokado łączy w sobie zdrowe dla mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E, co jest klinicznie potwierdzone jako prewencja przeciw rozwojowi choroby Alzheimer’a, a nawet cofaniu jej we wczesnym stadium.
Serce:  Jednonienasycone tłuszcze zawarte w awokado zawierają fitoskładnik beta-sitosterol, którego działanie obniżające poziom LDL (potocznie nazywany „złym cholesterolem”) i triglicerydów przy jednoczesnym wzroście HDL (tzw. „dobry cholesterol”) we krwi, zostało potwierdzone klinicznie. Zawarta w awokado witamina B6 oraz naturalny kwas foliowy z wysokiej zawartości folianów, pomagają regulować homocysteinę, która – jeśli jest jej zbyt dużo – jest zwiastunem złego stanu serca.
Oczy: Awokado zawiera karotenoid – luteinę. Luteina jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), który chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Ciśnienie krwi: połączenie wysokiej zawartości potasu w awokado – 30% więcej niż w bananach – z omega-3 oraz kwasem oleinowym, jest korzystne w obniżaniu ciśnienia krwi.
Cukier we krwi: jednonienasycone kwasy tłuszczowe mogą zapobiegać lub odwrócić oporność insulinową, jedną z przyczyn cukrzycy typu II. Wysoka zawartość rozpuszczalnego błonnika w awokado pomaga zapobiegać skokom poziomu cukru we krwi.
Przeciwzapalne działanie: Awokado odznacza się obfitością fitoskładników (fitozwiązków) takich jak polifenole i flawonoidy, które posiadają właściwości przeciwzapalne.
Przeciwstarzeniowe działanie: awokado to antyoksydant który wspiera wątrobę i system nerwowy. Jest odpowiedzialny za uzupełnianie i „odzyskiwanie” innych przeciwutleniaczy w ciele. Jest niezbędny dla silnego systemu immunologicznego. Awokado jest jednym z niewielu naturalnych produktów, które zwierają duże ilości glutationu.
Trawienie: składniki odżywcze i enzymy zawarte w awokado zmniejszają stany zapalne w żołądku. To również poprawia zdolność ciała do wchłaniania karotenoidów i substancji odżywczych.
Nowotwory: awokado może pomóc chronić przed nowotworem prostaty i rakiem piersi.

Oto przepis na pastę z awokado.

Składniki:
awokado
cebula (do pasty przeznaczam 1/3)
sól, pieprz
maggi






Wydrążyłam łyżką awokado i włożyłam do miski


dodałam do tego drobno pokrojoną cebulę



przyprawiłam solą, pieprzem i maggi 
Na początku polecam lekko przyprawić i ewentualnie dodać więcej przypraw jak już będzie pasta gotowa



po dodaniu wszystkich składników do miski, pogniotłam je na jedną masę




Kanapki można jeść z samą pastą, ale warzywa są też jak najbardziej wskazane. 
Ja lubię z pomidorami, moja mama np. smaruje chleb masłem i nakłada tylko pastę.




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz