Dzisiaj swoją notkę poświecę na dietę, chociaż uważam, że lepszym stwierdzeniem jest styl życia, czyli dietę Haya.
Polega ona na stworzeniu 3 grup w świecie jedzenia: grupę węglowodanową, białkową i neutralną, przy czym nie wolno łączyć ze sobą grupy białkowej z węglowodanową. Stuprocentowe rozdzielenie nie jest oczywiście możliwe - udaje się to jedynie w przypadkach ekstremalnych.
Inaczej można też ją nazwać dietą rozdzielną.
Jej głównym celem jest odtrucie i odkwaszenie organizmu, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, ochrona naszego układu trawienia, oraz chudnięcie.
Plusem jest to, że dieta ta nie wymaga kupowania nie wiadomo jakich dziwnych i drogich produktów.
Jesz to co zwykle tylko i innej konfiguracji.
Jedynym zakazem w tej diecie jest parę produktów które wypisałam wam poniżej:
- biała mąka pszenna i wyroby z niej (bułki, biały chleb, makaron)
- słodycze, dżemy i galaretki
- gotowe dania i konserwy
- orzechy ziemne
- suszone rośliny strączkowe
- wieprzowina i surowe mięso
- wędliny
- porzeczki
- surowe białka jajek
- utwardzone tłuszcze np. zwykłe gatunki margaryny, tłuszcze do smażenia
- czarna herbata, kawa zbożowa, kakao i wysokoprocentowy alkohol
Stosowałam ją rok. Przed rozpoczęciem diety miałam straszną alergię, byłam ospała, ciężko mi wchodziła nauka, nic mi się nie chciało.
Po roku alergia mi zniknęła zupełnie, a nie używałam żadnych leków, miałam więcej siły i energii do życia, chciało mi się uczyć, chciało mi się wszystko.
Oto podział grup z produktami do nich należących:
Węglowodany:
te produkty mogą być łączone tylko z grupą neutralną
ZBOŻA PEŁNOZIARNISTE
np. pszenica, orkisz, żyto, jęczmień, owies, proso, suszona kukurydza, niełuskany ryż
kasza gryczana
pieczywo pełnoziarniste, ciasta, makarony i kasze pełnoziarniste
ziemniaki, mąka ziemniaczana, czekolada, batony, miód, syrop klonowy, budyń w proszku
OWOCE
owoce suszone, banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
Białko:
te produkty mogą być łączone tylko z grupą neutralną
MIĘSO i RYBY
wołowina, jagnięcina, wieprzowina,
-gotowane, NIE WĘDZONE ryby
- wyroby sojowe
- jajka
- mleko
- ser żółty z zawartością maxymalnie 50% tłuszczu
- gotowane pomidory
- wszelkie jagody :truskawki, maliny, jeżyny oprócz czarnych (czarna jagoda: grupa neutralna)
OWOCE
winogrona, pomarańcze, cytryny, grejpfruty, mango, marakuja, papaja, ananas,
owoce pestkowe: np. morele, brzoskwinie, wiśnie
- owoce ziarnkowe (oprócz miękkich i słodkich jabłek) np. kwaśne jabłka, grusza, pigwa
- herbata owocowa, wino, sampan, soki owocowe
Neutralne:
te produkty mogą być łączone z grupą białkową, jak i węglowodanową
TŁUSZCZE
(oprócz utwardzonych i białych, twardych tłuszczów):
oleje(najlepiej tłoczone na zimno), nieutwardzane gatunki margaryny z dużą zawartością wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz masło.
ZAKWASZONE PRODUKTY MLECZNE:
jogurt, kwaśna śmietana, twarożek, maślanka, kwaśne mleko i kefir
-słodka śmietana i śmietanka do kawy
-ser żółty o co najmniej 60% zawartości tłuszczu
- ser owczy, kozi, mozzarella
WARZYWA:
awokado, brokuły, kalafior, zielona fasolka, cykoria, kapusta pekińska, zielony groszek, koperek, ogórki, czosnek, kalarepa, por, świeża kukurydza, botwinka, marchewka, peperoni, rzodkiewka, rzodkiew, buraki, brukselka, czerwona kapusta, kiszona kapusta, seler, szparagi, szpinak, pomidory, biała kapusta, kapusta włoska, cebula, cukinia, zielona sałata, sałata lodowa, pieczarki, boczniaki, kurki, borowiki, kiełki grzybów mung, lucerny i rzodkiewki, oliwki
- surowe lub wędzone wędliny i mięso: np. wędzonka, surowa szynka, salami, tatar
-surowe, marynowane lub wędzone ryby: np. wędzony łosoś, wędzona makrela itp.
- zioła, przyprawy, skórka z cytryny
- orzechy laskowe, włoskie, wiórki kokosowe, migdały, sezam, mak
-herbaty ziołowe
- żelatyna
-bulion warzywny
-rodzynki
Ważne jest żeby zapamiętać te ciekawostki, że np.:
- gotowane pomidory to białko, ale surowe to już neutralne,
- ser żółty z max.50% tłuszczu to białko, a powyżej 50% tłuszczu to neutralne
- twarde, soczyste jabłko to białko, a miękkie, nieco pomarszczone to węglowodan itp.
Dlaczego powstała ta "dieta" i po co o niej w ogóle pisze?
Bo uważam, że jest ona korzystna dla każdego człowieka na ziemi, grubego i chudego, oraz po to, żeby mieć zdrowy organizm i nie chorować.
Węglowodany to zupełnie inna substancja niż biało.
Węglowodany trawią się w innym czasie niż biało.
Wątroba jak dostanie same białko to wszystko trawi w jednym czasie, nie przemęcza się i jest wszystko pięknie.
Jak dostanie np. chleb z jajkiem, czyli 100% węglowodan ze 100% białkiem to nie wie co robić, bo dostała dwa zupełnie inne, niepasujące do siebie produkty.
Fakt, strawi to za pierwszym razem, za drugim i za 50 też, ale w końcu "zachoruje" i nie będzie pracować tak dobrze jak kiedyś.
Od razu piszę, że to co tu zawarłam to 1/50 informacji które potrzeba wiedzieć o tej diecie.
Ja dałam wam zalążek tych informacji.
Jak kogoś zaciekawiła ta dieta to polecam książkę która wcale nie jest gruba bo ma tylko 224 strony, gdzie w 3/4 to i tak przepisy które ułatwią wam stosowanie jej Ursuli Summ "Dieta rozdzielna".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz