W końcu jestem po wszystkich maturach i oficjalnie mam wakacje! :)
Na razie znam wyniki tylko z egzaminów ustnych, polski 12/20 punktów, a angielski 25/30
Resztę będę wiedzieć pod koniec czerwca.
W piątek będzie wielki dzień bo o 5:35 wylatuje na Wyspy Kanaryjskie, a dokładnie na Fuerte eventure!
Jedynie co wiem o tej wyspie to tyle, że słynie z najładniejszych plaż i na północy jest raj dla surferów, z powodu przeogromnych fal.
Z racji tego, że wylatuję z Niemiec już dzisiaj zaczęłam pakowanie, żeby ze wszystkim spokojnie zdążyć, więc już jestem zwarta i gotowa na wyjazd!
Wczoraj wzięła mnie ochota na jakieś azjatycko-chińskie rzeczy, więc zrobiłam na obiad indyka w sosie teriyaki oraz ryż do sushi z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem.
Jak mięso będzie prawie gotowe wrzucamy pomidorki przekrojone na pół, a po paru minutach świeży szpinak.
2. Ryż najpierw płuczemy w zimnej wodzie, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa, ja płukałam 8 razy). Po wypłukaniu zostawiamy ryż w zimnej wodzie na 10 min. i gotujemy. Ryż po ugotowaniu zostawiamy w garnku pod przykryciem 15 min, później przekładamy do miski i polewamy sosem.
Sos: do małej szklanki wlewamy 2 łyżki octu ryżowego, łyżkę cukru i pół łyżeczki soli.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy i wlewamy do gorącego ryżu mieszając.
Pierwsze płukanie
8 płukanie
Smacznego!
Macie pomysły na jakieś fajne dania, które warto spróbować?
Jak tak, to piszcie w komentarzach, chętnie jakieś ugotuje :)
Byłam na fuercie rok temu w hotelu amber beach i wyspa sama w sobie nie zachwyca ale na pewno pogoda i ocean piękny :)
OdpowiedzUsuńTeż to zauważyłam. Ale to dlatego, że wyspy kanaryjskie to wyspy wulkaniczne i dlatego nie ma tu zieleni ani ładnych widoków :)
Usuńwidzę też teraz zdawałaś maturę :) !
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
Usuń