wtorek, 21 października 2014

Miód i jego właściwości


Miód jest idealną alternatywą dla cukru. Jako jedyny daje nam poczucie, że zaspokoiliśmy swoją ochotę na słodkie, w przeciwieństwie do czekolady, którą można jeść bez końca. 




Miód powinno się jeść na zimno, słodzenie nim bardzo gorącej herbaty to zły pomysł, lepiej jak jest już trochę ostygnięta. Wysoka temperatura zabija wszystkie właściwości miodowe i zostaje tylko sam smak. 

Miód wzmaga działanie wszystkich naturalnych środków leczniczych przeciwko przeziębieniom. 
Niestety jest wysokokaloryczny, łyżeczka zawiera o 18 kalorii więcej niż cukier, ale też ma o wiele, wiele więcej właściwości zdrowotnych.  

Jest wiele rodzaji miodu, kazdy ma inny kolor, smak i właściwości zdrowotne. 
Przy moich dolegliwościach najlepszy jest miód spaziowy i akacjowy. 
Przeczytajcie i dowiedzcie się, który wy powinniście jeść: 



Miód wielokwiatowypozyskiwany jest z letnich kwiatów, kwitnących w czerwcu i lipcu. Ma żółtą barwę, po skrystalizowaniu przybiera kolor jasnobrunatny. Jest bardzo słodkiDzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Pomocny jest dla dzieci w czasie grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych.








Miód rzepakowy - biały lub lekko słomkowy, smak słodki z gorzkim posmakiemPomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.






Miód spadziowy - Spośród wszystkich miodów jest najmniej słodki. Ma barwę ciemnobrązową. Zapach lekko korzenny, w smaku żywiczny, gorzki i bardzo aromatyczny. Powstaje ze spadzi: lepkiej substancji występującej na drzewach. Jest gęsty i zawiera dużo związków mineralnych, szczególnie potasu, fosforu, chloru, siarki, wapnia, magnezu i żelaza. Charakteryzuje go wysoka aktywność antybiotyczna i bakteriobójcza. Działają antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie. Polecany jest w schorzeniach dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, układu krążenia, układu nerwowego, przy zaburzeniach trawienia. Zalecane są osobom pracującym dużo przy komputerze.



Miód lipowyJasnożółty, smak pikantny, czasem z lekką goryczką. Działa antyseptycznie, przeciwskurczowo, napotnie, przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, lekko nasennie i uspokajająco, obniża gorączkę. Pomaga w leczeniu grypy, przeziębienia, kaszlu, ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniach zatok obocznych nosa, dróg oddechowych. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych i nerwicach. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną.






Miód akacjowy - Jasny, niemal przezroczysty. W smaku nie szczególnie dobry, trochę mdły ale słodki. Łagodnie wycisza niepokój wewnętrzny, ułatwia zasypianie, wzmacnia znużony, wyczerpany organizm. Zaleca się wypicie na 2 godziny przed snem szklanki naparu z melisy z łyżką miodu akacjowego. Ze względu na dużą zawartość fruktozy może być stosowany przy niektórych rodzajach cukrzycy.









Miód gryczany - Ciemna, bursztynowa barwa i ostry lekko piekący smakPolecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. 









Miód malinowy - Ciemnozłota barwa.
W smaku łagodny, lekko kwaskowaty.  Działa napotnie, rozgrzewająco, antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Stosuje się go w przeziębieniach, schorzeniach górnych dróg oddechowych, nieżycie żołądka, jelit, niedokrwistości oraz prewencyjnie przy miażdżycy. Wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga pracę serca. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz