poniedziałek, 10 listopada 2014

błyskawiczne batoniki owsiane

Właśnie jestem w swoim rodzinnym mieście i zamiast wesoło spędzać czas z rodziną, walczę z ciężkim przeziębieniem w domu.
Z racji tego, że mi się nudzi postanowiłam coś upichcić. Wybrałam batoniki owsiane.
Są one dobrym zamiennikiem kupnych batonów, ponieważ są zdrowe, smaczne i zaspokajają ochotę na coś słodkiego.



Ja dodałam do swojego przepisu mało syropu daktylowego, w związku z czym wyszło mi trochę batoników i trochę sypkiej granoli do zjedzenia z jogurtem albo mlekiem roślinnym.
Oczywiście każdy może dobrać składniki indywidualnie według własnego gustu.
Ja poniżej zaproponowałam swoją wersję, ale jak ktoś zamiast sezamu da orzechy laskowe to też wyjdzie :)



Batoniki owsiane i granola w jednym





Wszystkie składniki wsypujemy do jednej dużej miski, dodajemy 
2 łyżki masła czekoladowego i 5 łyżek syropu daktylowego.  Jak ktoś ma ochotę może dodać 2 łyżki miodu, to sprawi, że masa będzie się bardziej kleić i w efekcie końcowym powstaną batoniki. 



Całość mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.




Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach Celsjusza
Wyciągamy, czekamy aż ostygnie i łamiemy albo kroimy na kawałki. 
Resztę która się "nie skleiła" przesypujemy do słoiczka i jemy w formie granoli na śniadanie.






SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz