czwartek, 5 marca 2015

4 sposoby na kaszę jaglaną


Dzisiaj będzie post o gotowaniu. Korzystając z tego, że byłam ostatnio w domu, pobuszowałam trochę w kuchni i zrobiłam dla was 3 propozycję na kaszę jaglaną w wersji słodkiej i jedną w słonej.

Bardzo zachęcam was wszystkich do jedzenia kaszy jaglanej. Nie dość, że jest ona pyszna to jeszcze jaka zdrowa!
Ja najczęściej jem ją na śniadanie ponieważ takie produkty jak kasze, płatki owsiane, otręby najlepiej jeść rano bo są bogate w węglowodany. Węglowodany to energia, czyli idealne na rano :)



1. Jaglanka owocowa

Gotujemy kasze jaglaną na mleku albo wodzie, jak kto woli. Do ugotowanej kaszy dodajemy rozgniecionego banana, nasiona goi, nasiona chia oraz ulubione owoce ja najczęściej daje maliny, kiwi lub jabłko w kawałkach ze słoika.



2. Budyń jaglany
U mnie korzenny, ale da się zrobić w każdym smaku :) 

Składniki (2 porcje):
- 40g. kaszy jaglanej
- łyżeczka orzechów piniowych
- łyżka migdałów
- łyżka orzechów włoskich
- 4 daktyle
- cynamon
- mleko roślinne
- miód (opcjonalnie)

Jak ktoś nie lubi smaków korzennych, zamiast orzechów i cynamonu może dodać banana i truskawki i będzie owocowy, albo kakao i wyjdzie czekoladowy.


Gotujemy kaszę na mleku 10 min. pod przykryciem, potem dodajemy daktyle, orzechy i zalewany znowu mlekiem. Gotujemy następne 10 min. Zdejmujemy z ognia, przyprawiamy cynamonem i całość blendujemy kilka minut żeby nabrało konsystencji budyniu. Często się zdarza tak, że trzeba dolewać mleka podczas blendowania bo okazuje się, że konsystencja jest za gęsta.
Jak komuś za mało słodkie to dodajemy łyżeczkę miodu i gotowe.




3. Ciasto jaglane

Składniki:

- 100 g. suchej kaszy jaglanej
- 30g. kakao
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 40 g. odżywki białkowej (ja dodaje o smaku czekoladowym)
- 2 jajka
- 6 łyżeczek stewii lub miodu


Gotujemy kaszę na mleku roślinnym. 
Do miski wsypujemy odżywkę białkową, jajka, łyżeczkę sody, kakao, miód i mieszamy. 




Do masy dodajemy kaszę i blendujemy do uzyskania jednolitej masy i przelewamy do foremki, Możemy na koniec posypać wiórkami kokosowymi, albo migdałami i wsadzić do środa kilka orzechów.
Pieczemy ok 30 min. w 180 stopniach Celsjusza.






4. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy

Składniki:
- 200 g. kaszy
- 250 g. soczewicy
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- garść słonecznika i pestek z dyni
- pomidory suszone
- 3 łyżki sosu sojowego
- papryka słodka, kurkuma, pieprz, sól, liść laurowy
- 2 łyżki mąki orkiszowej


Kaszę i soczewicę ugotować razem o słonej wodzie. Cebulę i czosnek podsmażyć na maśle klarowanym, dodać do kasz. Prażone pestki dyni i słonecznika, przyprawy, mąkę i pomidory dodać do całości i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do foremek i wstawić do piekarnika w 180 stopniach ok. 30-40 min.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz