Z racji tego, że od wczoraj jestem chora, pomyślałam, że notka o tej tematyce będzie dobrym pomysłem i przyda się nie tylko mi :)
Jesień i początek wiosny to takie pory roku, w których wyjątkowo łatwo o przeziębienie, albo nie daj Boże coś gorszego.
Mi się choroba kojarzy z brakiem energii, apetytu, bólem całego ciała.
Jesień i początek wiosny to takie pory roku, w których wyjątkowo łatwo o przeziębienie, albo nie daj Boże coś gorszego.
Mi się choroba kojarzy z brakiem energii, apetytu, bólem całego ciała.
W takich momentach zamiast od razu
faszerować się ibupromem, gripexem i innymi chemicznymi lekami, warto
spróbować naturalnych sposobów przezwyciężenia choroby.
Zachęcam was do tej
próby leczenia, ponieważ większość obecnie stosowanych metod skupia się na
wyleczeniu objawów choroby z nadzieją, że choroba zniknie razem z objawami, a to nieprawda. Środki przeciwbólowe to początek
błędnego koła.
„Leki nigdy nie
wyleczą choroby. One tylko zagłuszają protest natury i usuwają znaki
ostrzegawcze o niebezpieczeństwie. Każdą trucizną, jaka dostaje się do
organizmu trzeba się zająć nie uśmierzając objawów. Ból może zniknie, ale
pacjent pozostanie w gorszej kondycji, choć w danej chwili nawet nie będzie
sobie zdawał z tego sprawy.”
Daniel H. Kress,
lekarz medycyny
Dlatego ja jestem
raczej przeciwna przyjmowania od razu środków przeciwbólowych, gdy zaczyna mnie
coś boleć. Wiadomo, są wyjątki, kiedy jest to absolutnie konieczne w
niezwykle bolesnych przypadkach.
Ból nie jest chorobą.
Ból jest naturalną reakcją organizmu alarmującą problem. Występuje on w
przypadku pojawienia się toksyn i często towarzyszy infekcji.
Oto 7 "leków", które moim zdaniem potrafią zdziałać cuda, nie pozostawiając po sobie spustoszenia w organizmie, tak jak to robią antybiotyki i inne tego typu leki.
1. Herbata z
czystka - doskonale rozprawia
się z drobnoustrojami, np. z wirusami. Posiada własności antybakteryjne, antywirusowe i
antygrzybiczne. Najlepiej pić ją codziennie, parząc ok 5 min.
2. Witamina
C – najlepiej ją stosować długo wcześniej przed chorobą w celach
profilaktycznych, a w trakcie infekcji zwiększyć dawkę, ponieważ nie spełnia ona swojej roli ochronnej wtedy, gdy
infekcja już się rozwinie. Natomiast jej regularne przyjmowanie zmniejsza
ryzyko przeziębienia, zwłaszcza u osób, które trenują lub wykonują ciężką pracę
fizyczną.
3. Sok z
czarnego bzu – Czarny bez nie
tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale dodatkowo dzięki dużej ilości
witamin i soli mineralnych wzmocni organizm, który szybciej upora się z
infekcją.Ja już poleciałam na hard-korze bo zamiast kupnego, zrobiłam domowy, ale to tylko dzięki mojemu wujkowi, który mieszka na wsi i hoduje czarny bez. Jak ktoś jest w stanie również zrobić sok samemu to polecam, chociaż te kupione w sklepie też nie są złe, jak znajdziemy dobrej jakości.
4. Lekkostrawna
dieta – musimy pomóc organizmowi w pozbyciu się toksyn, a zdrowa dieta nie
dopuści do ich ponownego nagromadzenia. Mam tu na myśli odstawienie chociaż na
kilka dni słodyczy, orzechów i ciężkostrawnych potraw, jak tłuste mięso,
makarony z sosem itp.
5. Propolis
– idealny na bóle gardła, jamy ustnej i przewodów pokarmowych. Ja kupuje z firmy Bartpol „Propolis forte”
6. Omega 3, tran - kwasy omega-3 działają hamująco na stan zapalny. Tran wzmacnia układ odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 zawarte w tranie dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina A (również obecna w tranie) uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów.
6. Omega 3, tran - kwasy omega-3 działają hamująco na stan zapalny. Tran wzmacnia układ odpornościowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 zawarte w tranie dostarczają organizmowi budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych, które usprawniają pracę układu odpornościowego. Z kolei witamina A (również obecna w tranie) uszczelnia i regeneruje błony śluzowe, utrudniając przenikanie przez nią chorobotwórczych drobnoustrojów.
7. Czosnek - naturalny antybiotyk. Ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Najlepiej jeść czosnek zgnieciony przez praskę bo wtedy wytwarza się najważniejsza substancja czynna allicyna, która ma działanie antybiotyczne. Powstaje z alliny podczas miażdżenia ząbków czosnku. Można przyjmować w tabletkach lub pić zgnieciony przez praskę z wodą lub mlekiem roślinnym
8. Imbir - Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ma działanie odkażające.
8. Imbir - Leczy przeziębienia i przynosi ulgę chorym stawom, bo jest bogaty w substancje przeciwzapalne. Ma działanie odkażające.
A wy macie jakieś domowe sposoby na walkę z przeziębieniem?
Jak tak to piszcie, chętnie poczytam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz