Ja zdecydowałam się na rogaliki z ciasta francuskiego na słodko i wytrawne.
Postanowiłam z wami się podzielić przepisem :)
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
Mozzarella
Pesto
Dowolny dżem lub konfitura (w moim przypadku z wiśni)
żółtko jajka
papier do pieczenia
W pierwszej kolejności kroimy ciasto na trójkąty, tak jak na zdjęciu poniżej:
Kroimy mozzarelle na kwadraciki i układamy na części trójkącików
Każdy kawałek mozzarelli smarujemy pesto. Polecam wam śmiało dodać więcej pesto, niż ja to zrobiłam na zdjęciu, bo po upieczeniu już wiem, że prawie w ogóle nie było go czuć :)
Drugą połowę trójkącików smarujemy konfiturą i zawijamy!
Na koniec smarujemy żółtkiem, aby rogaliki się ładnie zarumieniły w piecu
Pieczemy ok. 25 w 180 stopniach Celsjusza i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz