poniedziałek, 1 czerwca 2015

Kulinarne szaleństwo

1 czerwca to ulubione święto każdego malucha.
Pamiętam jak sama zawsze czekałam z niecierpliwością na prezenty od rodziców, dziadków, cioć i wujków :)
W tym roku to ja postanowiłam umilić wszystkim dzień.

Z tej okazji sprawiłam sobie i swojej rodzinie prezent w formie obiadu i deseru!
Zawsze jak jestem w domu to uwielbiam eksperymentować w kuchni, dlatego jak przyjeżdżam, robię dla was notkę o gotowaniu.


Pierwsza potrawa to: mięso w sosie curry.
Można ją zrobić z kurczakiem, indykiem, polędwicą, czym tak naprawdę chcecie.
Ja swoją pierwszą wersję zrobiłam z indykiem, dzisiaj przedstawię wam z polędwicą.
Jedna i druga wyszła pysznie. 


Składniki

mleczko kokosowe 400 ml.
ok. 250 g. mięsa
cebula
papryka
przyprawa curry, vegeta, pieprz, papryka słodka
ryż



1. Ryż gotujemy ok. 20 min. w wodzie z łyżeczką soli.

2. Polędwicę kroimy na małe kawałki i dusimy na patelni przyprawiając słodką papryką i vegetą.

3. Gdy mięso jest prawie gotowe dodajemy pokrojoną cebulę i paprykę ( ja wcześniej paprykę pokroiłam na ćwiartki i gotowałam w osobnym garnczku ok. 20-30 min. żeby obrać ze skórki, ale jak komuś ona nie przeszkadza to po prostu kroi i na patelnię).

4. Do całości dolewamy mleczko kokosowe i przyprawę curry (ja dodaje jej na oko, zależy jak bardzo chcę mieć intensywny smak curry) oraz ryż. Mieszamy i gotowe!





Na deser sernik! 


Składniki: 

400 g twarogu 
3 jajka 
cukier waniliowy 
budyń waniliowy
2 łyżki miodu 
300 g jogurtu greckiego 
owoc do dekoracji 




Wszystkie składniki, oprócz owoców mieszamy razem i przekładamy do foremki. 
Ja użyłam specjalnej maszynki do mielenia sera ale myślę, że blender też sobie świetnie poradzi. 




Pieczemy 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po 45 minutach wyłączamy piekarnik i czekamy 15 min żeby sernik nie opadł.
Gotowe! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz